EXPERIMENT VOLCÀ
Volcà en erupció
Simulem l'erupció d'un volcà.
Què has de fer?
1. Afegim 100 ml de vinagre en un got.
2. En un altre got, afegim 50 g de bicarbonat sòdic juntament amb
5 g de pebre roig i ho barregem bé.
3. Vertemos la mescla de bicarbonat sòdic i pebre roig en el volcà.
4. Afegim també al volcà un doll de rentavaixella.
5. Vertemos el vinagre en el volcà i esperem que reaccioni.
Explicació teòrica de l'experiment
Un volcà és una fissura en l'escorça terrestre que està en contacte amb una zona magmàtica i que sota certes condicions permet la sortida de matèries fluides o sòlides a alta temperatura (entre 700 i 1500oC), és a dir, la lava. Els volcans s'alimenten del magma a través de conductes denominats xemeneies. Aquestes canonades poden estendre's fins a uns 200 km de profunditat.
El nostre experiment recrea el funcionament d'un volcà, mitjançant materials a l'abast i a través de reaccions químiques. En afegir el vinagre (àcid acètic) a la mescla que contenia bicarbonat sòdic (base) es produeix una reacció química que allibera una gran quantitat de diòxid de carboni (gas CO2), observant-se en l'escuma enrogida pel pebre roig. Si volem reproduir una erupció més violenta, hem de tapar l'orifici. De la resistència que oposi la tapa dependrà la violència de l'erupció, en obtenir pressions més elevades. En aquest cas cal tenir una cura major, ja que l'erupció afectarà una major distància.
Les erupcions volcàniques es produeixen per un augment de la pressió interna en els conductes que sorgeixen del magma terrestre i arriben fins a la superfície. Quan la pressió és prou gran, aquests conductes no poden suportar-la i es trenquen al punt més fràgil,
Material
- Volcà (un rotllo de paper de vàter amb terra al voltant donant forma)
- Gots
- Reactius
- Rentavaixelles en gel Bicarbonat sòdic Vinagre
- Pebre roig causant una erupció de roca fosa (lava) que sali a tota velocitat.