Receptes de cuina de la Dolorss Mateu

No teniu vosaltres una recepta estrella?
Quan vénen a casa vostra convidats, o fins i tot amb la vostra família, ¿no teniu un plat que sabeu que triomfareu segur?
Aquest és un dels meus plats especials.

La meva mare solia fer un tall de xai farcit, duia a la carnisseria el que volia omplir, o el posaven ells i et donaven el "rotllo" ja preparat.
Quan em vaig casar, fa més de 25 anys, a l'anar-me'n a viure a Balaguer ja m'era més incòmode desplaçar-me per anar a que em fessin el mateix així que vaig començar per canviar el llom per be, ens agrada més, després vaig intentar obrir el llom fent una sola tira, omplir i lligar, entre la inexperiència, una que vol anar de pressa, .. total que de vegades sortia el que sortia, ric si, però potser no tan ben presentat com jo desitjava.

Un dia vaig veure en un llibre de cuina un dibuix en què feien talls transversals a el llom (a l'ample) intercalant rodanxes de poma o pinya, no recordo bé.
Aquests talls vaig pensar que serien molt "incòmodes" a l'hora de trossejar i servir el llom.

Aquesta imatge no va caure en sac foradat ja que de seguida li vaig treure profit: vaig canviar els talls, ara longitudinals i el farcit de productes habituals a la meva terra i jugositos per compensar.

A partir d'aquí, aquest llom amb colors intercalats, que un cop tallat sembla un ventall, és un plat que forma part del meu receptari particular i que acostumo a fer quan vull "quedar bé".
A més és sense gluten.

Un pot pensar que és una recepta normal, (estic segura que no vaig inventar res) però en aquells temps cridava l'atenció per tenir una presentació diferent, no pels sabors, que si eren i són coneguts.

L'elaboració d'aquest llom farcit, no és complicada, així que mans a l'obra ... però ull a la dada a l'hora de lligar el llom farcit perquè aquest no se surti de la seva lloc.

Ingredients per a 8 persones:
1.250 gr. de llom en una peça amb 5 talls longitudinals sense arribar a la base.
50cc. de conyac + 1 raig
100 cc. de vi negre
2 pebrots vermells
2 pebrots verds carnosos
2-3 cebes
20 prunes seques
bolets variats
tòfona negra (tuber melanosporum)
sal, pebre negre, orenga, llorer
oli d'oliva verge extra

Primer posarem a macerar la carn amb el conyac, el vi, sal, llorer i pebre durant un parell d'hores mínim a la nevera.

Agafar les prunes panses i les deixem amb un raig de conyac i una mica d'aigua perquè s'hidratin. Un cop hidratades les partim per la meitat.

Rostim els pebrots i les cebes segons us vaig indicar en aquesta recepta aquí, un cop pelats els tallem a tires petites i reservem el suc que han deixat anar.

Agafem el llom, el assequem i posem un ingredient en cada obertura: pebrot vermell, prunes, ceba, prunes, pebrot verd. Salpebrem. Premem bé perquè no es surti el farciment i ho lliguem bé. (Veure en nota).

En una paella amb una mica d'oli molt calent daurem el llom per tots els costats. Reservem aquest oli a la mateixa paella.

En una safata de forn posar el suc de la maceració, el dels pebrots i cebes rostits, el de la hidratació de les prunes panses, el llom daurat, sal, pebre i un bon raig d'oli, ho introduïm a l'forn preescalfat a 150 º durant uns 15 minuts.
Eliminar de l'forn i deixar refredar la carn.

Mentrestant, a la paella que tenim reservada amb oli, posem els bolets i les sofregim bé, salpebrem i quan estiguin cuites ratllar una mica de tòfona negra per sobre. Reservar.

Traiem els fils que lliguen la carn i tallem aquesta a rodanxes, amb cura i acompanyar amb els bolets trufades.

NOTA: Jo sòl posar-lo a macerar al matí i el cuino a la tarda.
** Quan tingueu el llom al forn procureu que no es cuini massa, resulta una mica sec, per a això es punxa la carn amb una broqueta de fusta, si surt el suc rosat li falta una mica, si surt transparent està a punt, si no surt suc 'us pasáteis de cocció!
** Els bolets poden ser naturals, congelades, en conserva .... el que tingueu i us vingui de gust.
** El suc de la safata, després de rostir la carn, el reduïm a foc si és que cal.
** Moments abans de servir s'escalfa la carn amb els bolets.

 ** Si lliguem el llom amb fil de cuina s'ha d'anar ràpid i ser hàbil perquè el farciment no es surti, és una mica "molest" de fer.

** Si lliguem el llom amb malla encara que sembli el contrari és fàcil de fer només us demano que mireu les fotografies que he posat.
Es tracta de posar la malla en un recipient circular per la part de fora (clar) després el llom l'introduïm dins el recipient (o tub) i desplacem la malla fins a cobrir el llom.

Celíacs: assegurar-vos que tots els ingredients siguin sense gluten.


https://blogdecuina.blogspot.com