Receptes de cuina de la Dolorss Mateu

He de confessar que fins fa uns 10-12 anys no havia fet res farcit en el que a verdures o tubercles es refereix.
Sincerament no sabia el que m'estava perdent doncs donen molt de joc, no només són plats més complets sinó que a més són un perfecte recipient per fins i tot aprofitar petites quantitats d'altres ingredients o també sobres o restes.

Va arribar a les meves mans una molt bona carn elaborada -longaniza, chistorra- per Ana a Os de Balaguer (Lleida) i vaig voler provar diversos plats amb elles, a part de cuinades a la brasa que sempre són un bon encert, vaig elaborar amb poca quantitat, unes patates farcides, que vaig coronar amb ou de guatlla.
Us explico com les vaig fer.

Ingredients per a 4 persones:
4 patates mitjanes
1 ceba tendra
150 gr. de llonganissa
150 gr. de xistorra
Un rajolí de conyac
Farigola, romaní
Sal, pebre negre
3 c / s de formatge ratllat
4 ous de guatlla

Rentar i coure les patates a el vapor, en olla ràpida són uns 6 minuts. Deixar refredar.
Tallar un casquet a la patata ja freda i buidar amb cullereta la polpa, aixafar-la una mica i reservar-la.

Tallar la ceba a daus tirant a petits i sofregir en una paella amb oli calent i una mica de sal, uns 12-15 minuts, a foc suau.
Afegir la polpa de la patata reservada, la llonganissa i la xistorra sense la pell que les envolta i tallades a trossos petits, daurar tot el conjunt.
Abocar el conyac, incorporar la farigola i romaní, barrejar, afegir el formatge ratllat i barrejar de nou. Rectificar de sal i pebre. Apartar de foc.

Omplir amb aquesta farsa les patates buidades, a sobre trencar l'ou de guatlla i posar al forn preescalfat a uns 180º durant 12-15 minuts fins que l'ou estigui al vostre gust.

NOTA: La quantitat de patates depèn de la mida de les mateixes, aquestes eren mitjanes, però si són tirant a petites es poden posar dos per comensal.
** La cocció de les patates, si són en olla ràpida el temps que us he indicat, uns 6 minuts, si es bullen cobertes d'aigua en olla normal, a foc suau uns 25-30 minuts, i si es fa al microones a potència màxima seran uns 7-8 minuts, és clar que depèn de la mida, de l'olla, de foc ... és orientatiu.
** Si teniu la ceba fregint i veieu que se us pot daurar massa no estant encara cuita, afegir una mica d'aigua.
** La farigola i el romaní millor frescos, però es pot posar secs, llavors menys quantitat ja que el sabor és més potent.
Celíacs: assegurar bé que tots els ingredients siguin sense gluten.


https://blogdecuina.blogspot.com